„Kuchnia dawna” – relacja z prelekcji w ramach EDD 2023

W dniu 11 września 2023 r. w Filii nr 7 WiMBP w Rzeszowie odbyła się prelekcja pod tytułem „Kuchnia dawna”, którą wygłosił Rafał Kocoł - kustosz z Muzeum Okręgowego w Rzeszowie. Wzięli w niej udział uczniowie klasy VI ze Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie.

Spotkanie dotyczyło kuchni polskiej, której korzenie sięgają pierwszych Słowian. Wiele receptur i potraw jest stosowanych obecnie w naszych domach. Takim przykładem, jak podkreślił Rafał Kocoł, jest potrawa znana nam jako rosół. Do dzisiaj używane są również nasiona m.in. grochu, gorczycy czy bobu. Uczestnicy dowiedzieli się również, iż przyprawy dziko rosnących roślin, jakie dawniej używano nie znając pieprzu, to np. czosnek niedźwiedzi, majeranek, jałowiec, macierzanka czy chrzan pospolity. Do przygotowywania różnego rodzaju potraw wykorzystywano też zboża, z których następnie pieczono chleb np. na liściach kapusty. Prelegent dodał także, iż możemy, a nawet powinniśmy brać przykład z naszych przodków, gdyż niejednokrotnie odżywiali się oni bardziej zdrowo niż my dzisiaj.

 

Spotkanie odbyło się w ramach EUROPEJSKICH DNI DZIEDZICTWA 2023 pod hasłem „Żywe Dziedzictwo - tradycje od pokoleń”.

 

Anna Kurowska 

Galeria zdjęć

Starszy mężczyzna stoi przed ekranem, na którym wyświetla się prezentacja o dawnej kuchni Grupa młodzieży siedzi przed ekranem i ogląda prezentację Grupa młodzieży siedzi przed ekranem i ogląda prezentację Starszy mężczyzna prezentuje na ekranie nasiona różnych roślin
powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Pozostałe
aktualności

DO GÓRY

Strona korzysta z plików cookies. Klikając „Zezwól na wszystkie”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookies na swoim urządzeniu. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Więcej informacji na temat zasad korzystania z plików cookies znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Zmiana zgód cookies spowoduje usunięcie wszystkich ciasteczek oraz przeładowanie strony.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej