Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

samorządowa instytucja kultury Województwa Podkarpackiego i Miasta Rzeszowa

Provincial and City Public Library in Rzeszow

municipal culture institution of Podkarpacie Province and City of Rzeszow

Воєводська і Міська Cуспільна Бібліотека у Жешові

PODKARPACKIE - przestrzeń otwarta

Rzeszów - stolica innowacji

Kultura w Rzeszowie

BIP WiMBP

Biuletyn Informacji Publicznej Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej w Rzeszowie

Licznik odwiedzin

Stronę odwiedzono:
22048768 razy

Pogoda

Swiat Pogody .pl

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0

 


 


Kierunek Interwencji 1.1. Zakup i zdalny dostęp do nowości wydawniczych ze środków finansowych Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego

Współpraca z

Współpraca z

Współpraca z

SBP

DKK

Legimi

 

Logowanie do SOWA2

 

Deklaracja dostępności

Rok Lema 2021

Przeszłość w pamiątkach ukryta

Academica - Cyfrowa Biblioteka Publikacji Naukowych

System informacji prawnej Legalis

Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich

Zapytaj bibliotekarza

fb WiMBP

 

Archiwum wydarzeń 2015

KULINARNE SPOTKANIE DYSKUSYJNEGO KLUBU MIŁOŚNIKÓW BIBLIOTEKI DLA SENIORÓW w Wypożyczalni Głównej – relacja

29-06-2015

Kulinarne spotkanie Dyskusyjnego Klubu Miłośników Biblioteki dla Seniorów

- Wypożyczalnia Główna

 

Kolejne spotkanie Dyskusyjnego Klubu Miłośników Biblioteki dla Seniorów, działającego przy Wypożyczalni Głównej WiMBP w Rzeszowie w ramach współpracy ze Stowarzyszeniem Szczęśliwy Dom im. Wiktorii i Józefa Ulmów z Dziećmi, w dniu 24 czerwca 2015 r., miało charakter kulinarny.

 

Kanwą spotkania była prezentacja serii wydawniczej „Podróże Kulinarne: tradycje, smaki, potrawy”. Kolekcja obejmująca 25 tomów to połączenie praktycznej wiedzy kulinarnej z ciekawostkami pozwalającymi poznać różnorodny klimat i tradycje kuchni krajów świata, m.in.: Włoch, Chin, Grecji, Francji, Meksyku, Japonii, Turcji, Czech, Hiszpanii, Węgier, Niemiec, Indii itd., czy niektórych narodów, np.: Arabów, Żydów.

 

W miłej atmosferze pod hasłem „Bez wołu nie będzie rosołu” losowano liściki z zapisanymi powiedzeniami, cytatami i aforyzmami o jedzeniu i kulturze biesiadowania, w tym także przysłowia ludowe: „Jakie kochanie, takie śniadanie”, „Kto mlaszcze dostanie w paszczę”, „Obiad bez zupy, to jak chłop bez cepa”, „Nie wierz gębie połóż na zębie”, „Do pełnej miski łatwo o pyski”, „Kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą”, „Kapusta, kiedy tłusta, tedy sama lezie w usta”.

 

Uczestniczki spotkania wzięły udział w ciekawym quizie, podczas którego można było dowiedzieć się: o historii słodkiego tureckiego przysmaku rahat lokum (w tł. przyjemny kęs) wyrabianego od 200 lat, tureckiej zupie dla teściowej gotowanej przez pannę młodą, a także jak w koszerny sposób przygotować tradycyjną żydowską macę z tzw. wody przenocowanej oraz co to jest gęsi pipek i jak się go przyrządza. Była mowa o winogronowym powitaniu roku w Hiszpanii, omawiano przepis z 1928 r. na strudel jabłkowy – narodowe ciasto Czechów i Austriaków, zamieszczony w książce „Kosowska kuchnia jarska”.

 

Panie wymieniały swoje doświadczenia i wspominały kontakty z potrawami, tradycjami oraz kuchniami świata. Spotkanie zakończyło się odczytaniem humorystycznych kulinarnych fraszek.

 

Włodzimierz Ratyński

____________________________________________________________________________________________

GALERIA

Redakcja witryny:
E-mail:

Copyright 2009 WiMBP Rzeszów.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Ideo Realizacja:
CMS Edito Powered by: