Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

samorządowa instytucja kultury Województwa Podkarpackiego i Miasta Rzeszowa

Provincial and City Public Library in Rzeszow

municipal culture institution of Podkarpacie Province and City of Rzeszow

Воєводська і Міська Cуспільна Бібліотека у Жешові

PODKARPACKIE - przestrzeń otwarta

Rzeszów - stolica innowacji

Kultura w Rzeszowie

BIP WiMBP

Biuletyn Informacji Publicznej Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej w Rzeszowie

Licznik odwiedzin

Stronę odwiedzono:
22467447 razy

Pogoda

Swiat Pogody .pl

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0

 


 


Kierunek Interwencji 1.1. Zakup i zdalny dostęp do nowości wydawniczych ze środków finansowych Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego

Współpraca z

Współpraca z

Współpraca z

SBP

DKK

Legimi

 

Logowanie do SOWA2

 

Deklaracja dostępności

Rok Lema 2021

Przeszłość w pamiątkach ukryta

Academica - Cyfrowa Biblioteka Publikacji Naukowych

System informacji prawnej Legalis

Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich

Zapytaj bibliotekarza

fb WiMBP

 

Archiwum wydarzeń 2021

„Słowiańska kuchnia, czyli co jedli nasi przodkowie” – relacja z Filii nr 15

11-10-2021

 

„Słowiańska kuchnia, czyli co jedli nasi przodkowie” – relacja z Filii nr 15

 

Filia nr 15 Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej w Rzeszowie zorganizowała spotkanie z Panem Rafałem Kocołem z Muzeum Okręgowego w Rzeszowie, który wygłosił prelekcję pod hasłem „Słowiańska kuchnia, czyli co jedli nasi przodkowie”.

 

Pan Rafał Kocoł podczas spotkania, w formie prezentacji multimedialnej,  przybliżył dzieciom kuchnię słowiańską. By zrozumieć jej genezę, należało przybliżyć uczniom rys historyczny omawianego zagadnienia. Prelegent z pasją opowiadał o warunkach życia naszych przodków, opowiadał o tym, czym się trudnili, jak i gdzie mieszkali. Najciekawsza część spotkania dotyczyła potraw i spożywania posiłków – prelegent podkreślał, że kuchnia słowiańska była niezwykle zdrowa -  jedzono kaszę jaglaną, pieczono podpłomyki na kamieniu lub patelni z żelaza, gotowano zupy - szczawiową, owocową z jagód, rosół z wołowiny.  Z innych dań jedzono ryby, wędzono mięso - zasalano je i wsadzano do dołu wyłożonego drewnem, podpalano.  Do potraw dodawano różne zioła - czosnek niedźwiedzi, koper, miętę, macierzankę, jałowiec. W tamtym  okresie wypiekano też chleb, który owijano w liście chrzanu.

 

Uczniowie przekonali się, że wiele z omawianych potraw jemy współcześnie, była to niezwykła lekcja historii i smaku. Wspólnie przyznali, że warto dbać o tradycję, pielęgnować wspomnienia, interesować się historią swoich przodków.

 

Dziękujemy Panu Rafałowi Kocołowi za spotkanie i wyrażamy nadzieję na kolejne.

 

Spotkanie odbyło się 29 września 2021 r., wzięły w nim udział dzieci z Regionalnego Ośrodka Rehabilitacji mieszczącego się przy Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2. Podziękowania kierujemy również do pani Anny Galas z Zespołu Szkół przy Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie, za pomoc w organizacji spotkania.

Alicja Pawełek

--------------------------------------------------------------------

GALERIA

Redakcja witryny:
E-mail:

Copyright 2009 WiMBP Rzeszów.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Ideo Realizacja:
CMS Edito Powered by: