Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

samorządowa instytucja kultury Województwa Podkarpackiego i Miasta Rzeszowa

Provincial and City Public Library in Rzeszow

municipal culture institution of Podkarpacie Province and City of Rzeszow

Воєводська і Міська Cуспільна Бібліотека у Жешові

PODKARPACKIE - przestrzeń otwarta

Rzeszów - stolica innowacji

Kultura w Rzeszowie

BIP WiMBP

Biuletyn Informacji Publicznej Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej w Rzeszowie

Licznik odwiedzin

Stronę odwiedzono:
21427089 razy

Pogoda

Swiat Pogody .pl

Współpraca z

Współpraca z

Współpraca z

Zakup usług dostarczania publikacji drogą elektroniczną

 

 


Zakup usług dostarczania publikacji drogą elektroniczną zrealizowano w 2020 r. ze środków finansowych Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa

SBP

DKK

Logowanie do SOWA2

 

Deklaracja dostępności

Rok Lema 2021

Przeszłość w pamiątkach ukryta

Academica - Cyfrowa Biblioteka Publikacji Naukowych

System informacji prawnej Legalis

Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich

Kalendarz wydarzeń

Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Zapytaj bibliotekarza

fb WiMBP

 

Aktualności

Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 „Smaki Dziedzictwa” - PBC od kuchni

09-09-2021

 Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 „Smaki Dziedzictwa” – PBC od kuchni

 

Tegoroczne Europejskie Dni Dziedzictwa odbywają się pod hasłem „Smaki Dziedzictwa”. Z tej okazji Podkarpacka Biblioteka Cyfrowa zabiera nas w małą podróż w czasie – do kuchni z przełomu XIX i XX wieku.

 

W polskiej kuchni odbija się burzliwa historia, która niewątpliwie wpływała na dania pojawiające się na stołach. Dużą wagę przywiązywano nie tylko do przygotowywania potraw, ale również do sposobu nakrycia stołu i zwyczajów związanych z jedzeniem. 

 

W porównaniu z książkami kucharskimi wydawanymi się obecnie, gdzie każdy przepis zestawiony jest z apetycznym zdjęciem, dawne przepiśniki nie grzeszyły wyglądem, lecz miały bogatą zawartość. Liczba przepisów była zaskakująca. Wielość i różnorodność dań w dawnej kuchni z pewnością zaskoczy współczesnych miłośników kulinariów.

 

Tym, co odróżnia dzisiejsze przepisy od dawnych, jest niewątpliwie nieprecyzyjny zapis, a także inny system miar i wag. Często zdarzało się również pominięcie ilości poszczególnych składników. Gotowanie było więc nie lada wyzwaniem.

 

PBC zaprasza do obejrzenia prezentacji ze swoich zbiorów. Zaprezentowano w niej książki z przepisami na wspaniałe potrawy zupełnie dzisiaj zapomniane i niedoceniane. Tradycje kulinarne odgrywają dużą rolę w pielęgnowaniu polskich obyczajów. Warto popularyzować i upowszechniać wiedzę o nich, gdyż są nierozerwalnym elementem naszej historii i kultury. 

 

Prezentacja dostępna pod adresem:
https://www.youtube.com/watch?v=Vlpu-ByncwA

 

 

Poniżej zamieszczamy linki do publikacji wykorzystanych w prezentacji:

Iwona Wojtowicz
Dział Komputeryzacji Procesów Bibliotecznych
WiMBP w Rzeszowie

--------------------------------------------------------------------

GALERIA

Redakcja witryny:
E-mail:

Copyright 2009 WiMBP Rzeszów.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Ideo Realizacja:
CMS Edito Powered by: